Facturatie

Derdebetalersregeling

Een meerderheid aan zowel courante als gespecialiseerde bepalingen in de klinische biologie geniet van terugbetaling door de verplichte ziekteverzekering (mutualiteit). De regels voor terugbetaling worden opgesteld door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Dankzij de derdebetalersregeling betaalt u alleen uw deel van de kosten aan het labo en wordt het aandeel voor de ziekteverzekering rechtstreeks met het labo geregeld. Om terugbetaling door de mutualiteit volgens uw verzekeringstoestand toe te passen, dient Uw arts uw mutualiteitsgegevens of kleefvignet op het aanvraagformulier aanbrengen.

 Een verzekeringstoestand die recht geeft op verhoogde tussenkomst van de mutualiteit is het W.I.G.W.-statuut. Dit kan worden toegekend aan:

-       Weduwen, weduwnaars, invaliden, gepensioneerden en wezen en aan de personen die zij ten laste hebben.
-       Kinderen die recht geven op verhoogde kinderbijslag.
-       Personen die recht hebben op het bestaansminimum of op het gewaarborgd inkomen voor bejaarden en de personen die zij ten laste hebben.
-       Personen die recht hebben op een tegemoetkoming voor gehandicapten en de personen die zij ten laste hebben.

Het W.I.G.W.-statuut of de voorkeurregeling moet u aanvragen bij uw ziekenfonds.

 

Opbouw van een factuur

Het honorarium voor prestaties in de klinische biologie wordt opgesteld via een door Koninklijk Besluit bepaalde tarificatie, en bestaat uit 3 delen:

-       Terugbetaalde prestaties: prestaties die volgens de RIZIV-reglementering worden terugbetaald, worden volledig door de mutualiteit gedragen; hierin betaalt de patiënt geen aandeel.
-       Forfaitair honorarium: is afhankelijk van het aantal en het type van uitgevoerde RIZIV-terugbetaalbare bepalingen; hierin betalen zowel de mutualiteit als de patiënt een aandeel
-       Niet-terugbetaalbare prestaties: prestaties die niet terugbetaald worden volgens de RIZIV-reglementering worden aan de patiënt aangerekend.

In het geval er een kopie van de analyseresultaten wordt gevraagd voor de patiënt, wordt een bedrag van 5.00€ gefactureerd voor een papieren zending.

Voor een beveiligde digitale zending via GSM & email wordt er geen bedrag gefactureerd.

 

Betaalvoorwaarden

Onze facturen zijn, behoudens strijdige vermelding op de factuur, betaalbaar uiterlijk 18 dagen na factuurdatum.

Bij niet-betaling op de vervaldag van onze eerste verzonden herinnering zal de vordering worden verhoogd met:

  1. de verwijlinteresten conform de interest tegen de referentie-interestvoet vermeerderd met acht procentpunten bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. Deze interesten worden berekend op de nog te betalen som. 
  2. een forfaitaire vergoeding ten bedrage van :
    • 20 euro als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk aan 150 euro is;
    • 30 euro vermeerderd met 10% van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen 150,01 en 500 euro  als het verschuldigde bedrag tussen 150,01 en 500 euro is;
    • 65 euro vermeerderd met 5% van het verschuldigde bedrag op de schijf boven 500 euro met  een maximum van 2000 euro als het verschuldigde saldo hoger dan 500 euro is.

 

Bovenstaande bedragen zijn gekoppeld aan de indexering voorzien in de Wet van 04/05/2023, houdende invoeging van boek XIX “Schulden van de consument” in het Wetboek van economisch recht.

Eventuele betwistingen dienen ons binnen de 7 dagen overgemaakt te worden door middel van een gemotiveerd en ondubbelzinnig geschrift dat duidelijk de naam van de patient en de referentie van de factuur vermeldt.  U kan dit overmaken via de contactgegevens die vermeld staan op de factuur.

Bij betwisting zijn alleen de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Brussel bevoegd.