Nieuwsbrief SARS-CoV-2 PCR

Wij zijn verheugd om u te melden dat het labo CRI vanaf 22 mei 2020 van start gaat met een nieuw PCR platform voor Covid-19 PCR analyses.

Tot op heden was ons labo genoodzaakt om de PCR stalen door te sturen naar het labo AML, te Antwerpen. CRI heeft hetzelfde PCR platform ter beschikking als het nationaal referentiecentrum (NRC), namelijk het UZ Leuven. Alle reagentia voor dit toestel werd gereserveerd voor het NRC, waardoor er geen reagens verkrijgbaar was voor andere labo’s met hetzelfde platform.

Ter herinnering:

Opsporing van het SARS-CoV-2 virus door middel van een PCR analyse is dé aangewezen test in de diagnostiek van  een acute SARS-CoV-2 infectie. Virale RNA levels worden detecteerbaar vanaf dag 1 na optreden van symptomen, en bereiken de piek binnen de 1ste week na het starten van de symptomen1. Daarna gaan de levels dalen, en worden ondetecteerbaar. Bij ernstig zieke patiënten kan de PCR positiviteit blijven persisteren. Een positief PCR signaal toont enkel aan dat er viraal RNA aanwezig is, dit bewijst niet dat het virus viabel is. In sommige gevallen werd viraal RNA gedetecteerd tot 6 weken na de eerste positieve test. 2 

Om een acute infectie van SARS-CoV-2 aan te tonen wordt een staal van de bovenste luchtwegen afgenomen. Dit kan zowel met een diepe neuswisser (nasofaryngeale wisser) als met een keelwisser (orofaryngeale wisser) omdat het virus zich ter hoogte van beide sites kan vermenigvuldigen. De keuze van de afnamesite wordt bepaald door de wisser die beschikbaar is.

De gevoeligheid van de test hangt af van verschillende factoren: type specimen, timing van afname, techniek van staalafname en kwaliteit van de testkit. Er wordt in de literatuur een gevoeligheid beschreven van 70%, en een specificiteit van 100%. 3

Correcte aanvraagprocedure

Het is sinds kort verplicht om een het e-form (“Labo-aanvraag bij vermoeden van besmetting SARS-CoV-2”) in te vullen (beschikbaar in uw medisch pakket) bij elk mogelijk geval van COVID 19.

Gegevens over het staal in te vullen op het e-form document

-        Bij de linker kolom ‘Identificatienummer van het afgenomen staal’ kan u de barcode van het transportzakje ingeven (kan gescand worden of manueel ingetypt)

-        Als uitvoerend labo tikt u in “C.R.I ” (met een punt tussen de verschillende letters).Dan zal u zien verschijnen “B.V.B.A. C.R.I” (onder deze naam is het labo gekend bij het RIZIV)

-        De test is ook aanvraagbaar via labonline wanneer u zoekt bij “testaanvraag toevoegen” vindt u de test “COVID PCR”.

-        Dit staal vereist een papieren aanvraagformulier. Gelieve het e-form document af te printen of het CRI aanvraag formulier in te vullen en toe te voegen aan het staal.  

Verpakken van het staal dient nog steeds te gebeuren volgens het principe van de (drie)dubbele verpakking (d.w.z. de wisser verpakken in absorberend papier en in een dubbele verpakking verzenden naar het labo met vermelding “COVID-19” op het buitenste zakje).  Gelieve het staal gescheiden te houden van het aanvraagformulier én van eventuele andere staalafnames.

Turn-around time

Wij streven ernaar om de resultaten te rapporteren (ten laatste) op de eerste werkdag na de dag van de afname.

 

 

Afname

De verpleegkundigen van het labo CRI werden allen opgeleid om staalnames uit te voeren. Er werd een drive in / afnamecentrum georganiseerd op de parking van het labo te Zwijnaarde. Indien u voor uw patiënten hiervan wil gebruik maken, gelieve op voorhand te bellen naar ons secretariaat: 09/ 329.23.00.

 

Terugbetaling RIZIV

Het labo zal zich laten erkennen door Sciensano om de COVID-19 screeningstest met moleculair biologische technieken uit te voeren. Hierdoor zal het labo de test kunnen factureren aan het RIZIV, indien voldaan wordt aan de terugbetalingscriteria. Sinds 19 mei 2020 is er een RIZIV nomenclatuur beschreven voor de PCR analyse.

Volgende vergoedingsvoorwaarden zijn van kracht :

-        De verstrekkingen kan enkel worden aangerekend voor de indicaties die op het moment van de staalafname binnen de testrichtlijnen vallen, gepubliceerd op de website van Sciensano of uitzonderlijk indien er een duidelijk aantoonbare klinische noodzaak is bij risicopatiënten.

-        Het uitvoerend laboratorium moet opgenomen zijn in de lijst van Sciensano inzake de kwaliteitsbewaking, veiligheidsnormen en noodzakelijke epidemiologische informatiedoorstroming vanuit de uitvoerende laboratoria.

-        De testen die buiten deze vergoedingsvoorwaarden gebeuren kunnen niet aangerekend worden aan de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging, noch aan de patiënt.

-        Er kunnen geen supplementen worden aangerekend.

-        Er is geen persoonlijk aandeel voor de patiënt.

 

Het team van biologen staat tot uw beschikking voor verdere informatie.

 

 

 

Referenties

  1. Xi He et al, Temporal Dynamics in Viral Shedding and Transmissibility of COVID-19, 2020 May; Nat Med
  2. Nandini Sethuraman et al, Interpreting Diagnostic Tests for SARS-CoV-2, 2020 May; JAMA
  3. Giuseppe Lippi et al, Potential Preanalytical and Analytical Vulnerabilities in the Laboratory Diagnosis of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), 2020 Mar; Clin Chem Lab Med
Auteur: 
Anneleen Schallier
Datum: 
20/05/2020